Tak sa na mňa prilepila (Georges Feydeau)

Tak sa na mňa prilepilaPred chvíľou sme sa vrátili z ďalšieho predstavenia, ktoré bolo adaptáciou hry Georgea Feydeaua (uf, ten akuzatív francúzskych mien nie je sranda).

Hra síce nemá hlbokú myšlienku, ale mnohých zaujme ľahkým a vtipným štýlom s množstvom absurdných a humorných situácií. Tie sú postavené na podobných prvkoch ako v hre Chrobák v hlave – vzájomné nedorozumenia, nedokonalá francúzština španielskych a anglických postáv a dvojzmysly.

Tu by som chcel oceniť prácu prekladateľov, ktorý zvládli svoju robotu na jednotku – zachovať všetky dvojzmysly muselo stáť nemalé úsilie. Je vidieť, že nešlo iba o tupý preklad, ktorý sa dá často vidieť vo filmoch a seriáloch v TV. Tam sa nikto netrápi tým, že prekladom úplne zabíjajú pointu celej scény.

Hra sa hrá v činohre novej budovy SND. Musím povedať, že prostredie nového SND ma príjemne prekvapilo. Celý vstupný priestor a hľadisko je zrealizované primerane na priestory národného divadla. Sedadlá sú pohodlné a ani po necelých 3 hodinách sa človek necíti unavene a ubolene. Samozrejme skvelé výkony hercov tomu pomohli vo veľkej miere tiež.

Súvisiace odkazy

1 thought on “Tak sa na mňa prilepila (Georges Feydeau)

  1. Prave sme sa s manzelkou vratili z tohoto predstavenia. Ako kabaret a scatcheove scenky dobre, da sa zasmiat par krat aj na opakovanych vtipoch. Ovsem nasilu natiahnute na skoro 3 hodiny, nezmyselne postavy a scenky bez akejkolvek navaznosti (nejaka svadba na poschodi ?, ucitelka aj ? nejaki policajti , domovnik ?,nejaky manzelsky par? a nosic krabic ?? –ak by sa na scene objavil strieborny drak, vobec by ma to neprekvapilo — po prestavke som vyslovene cakal na koniec, niekedy velmi lacny kabaretny humor ,pripominalo mi to scenku pre maturitny vecierok, cele to zachranil Jozef Vajda, behanie Diany morovej -jej roztrzyty humor – a nahy tomas Mastalir s jeho typickym prejavom ala napr. postava cigana – stratit ruku v Spokane -, Povedal by som ze menej je niekedy viac. – pre porovnanie napr zkrotenie zlej zeny (mastalir, morova hlavne obsadenie hodnotim aspon o 2 urovne vyssie) .Ludom sa to ale pacilo a niektori sa smiali na kazdej scenke seba jednoduchsej a nezmyselnejsej….zabil to standing ovation na konci….ako na US oskaroch…tak neviem,ak idete raz za rok do divadla a nic neocakavate – dobree, ale nech to porovnavam ako sa da, viac ako priemer hodnotit nemozem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *